Gaur “nire neure” itsas gastronomia saileko plater berri bat aurkeztuko dizuegu. Aldez aurretiko produkturen bat aprobetxatuko dugu itsas plater oso mediterraneo zaporetsu hau egiteko, arrain-suquet bat, ukitu kantauriar batekin.
Salda eta fumeta bera egitean gordetzen ditugun zapo-solomoak eta ganboiak aprobetxatuko ditugu.
Osagaiak:
Arrain-suquet hau egiteko, honako hauek beharko ditugu:
2 baratxuri hortz
1/2 tipula
5 tomate heldu
Zapoaren bizkar 1
Txirla gutxi batzuk
10 ganboi
1,250 kg Arabako patatak
Arrain-fumeta
Oliba-olioa
gatza

Arrain-suqueta prestatzea:
Lehenik eta behin, zuritu, xehatu eta urreztatu egiten ditugu baratxuri-aleak oliba olio pixka batekin.
Baratxuria frijitzen den bitartean, tipula txikitzen dugu, eta baratxuria urre-kolorekoa denean, tipula txikitua gehitzen dugu eta su baxuan uzten dugu, 10-15 minutuz karamelizatzen joan dadin. Tipula karamelizatzen den bitartean, tomateak birrinduko ditugu.
Behin 10-15 minutu igarota, tomate birrindua gehitu eta frijitzen utziko dugu.

Tomatea hozten ari den bitartean, patatak zuritu eta zatitzen ditugu. Behin frijitua prest, patatak gehitu, gatza egin eta saldaz estali. Su bizian jartzen dugu irakiten hasi arte, eta sua moteltzen dugu.

Txirlak uretan jartzen ditugu gatz ugarirekin.
Patatak zartagin batean egosten ari diren bitartean, ganboiak markatu, hozten utzi, zuritu eta gerorako gordeko ditugu.

Patatak 40 bat minutuz egosten utziko ditugu. Ia eginda daudenean, txirlak gehitzen ditugu, irekitzen joan daitezen. Ireki ondoren, sua itzali eta ganboiak eta gatza eginda izango duen zapo-bizkar zatitua gehitu.
Labean 10 bat minutuz gratinatu eta arrain suquet zaporetsu hau zerbitzatzeko prest dago… On egin!

Prestaketaren bideoaren esteka uzten dizuegu.
Proba egitera animatuko zaretela espero dugu…